Mogerini:Pregovori Beograda i Prištine treba da budu nastavljeni

Aleksandar Vučić predsednik Srbije i Federika Mogerini visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku razgovarali su telefonom o situaciju na Zapadnom Balkanu,a posebno su razmotrili odnose Beograda i Prištine.

Vučić je ukazao na to da zastoj u dijalogu može biti prevaziđen samo kada Priština ukine takse na srpsku robu i prkine provokacije, kakva je zakon o statutu Rudarskog kombinata Trepča, koji, kako je rekao, nije ništa drugo do otimanje srpske imovine.

On je naglasio da je takvo stanje neodrživo i da jednostrane mere Prištine štete miru i stabilnosti u regionu. Srpski predsednik ponovio je da će Srbija uvek biti opredeljena za saradnju u regionu.

On je ponovio spremnost za nastavak dijaloga u potrazi za pravednim i održivim rešenjem ukoliko se stvore neophodni uslovi.

Predsednik Vučić zahvalio je Mogerinijevoj na razumevanju i angažovanju da se postojeći problem reši. U razgovoru je istaknuto i da je Srbija posvećena sprovođenju neophodnih reformi na evropskom putu.

Mogerini: Priština mora da ukine takse

Priština mora da ukine takse, a pregovori Beograda i Prištine treba da budu nastavljeni, poručila je na svom tviter nalogu šefica evropske diplomatije Federika Mogerini nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Sveobuhvatan, legalno obavezujući sporazum o normalizaciji i o svim otvorenim pitanjima je hitno potreban i od ključnog značaja za Srbiju i Kosovo kako bi napredovali ka EU, kao i zbog stabilnosti i mira u regionu. Takse moraju da odu, pregovori treba da budu nastavljeni – napisala je Mogerini na Tviteru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *