Mir božiji, Hristos se rodi!

Vernici i srpska pravoslavna crkva danas slave Božić, dan rođenja Isusa Hrista. Obeležavanje Božića počelo je ponoćnim liturgijama.

Na Božić je običaj da ujutru jedan član porodice odlazi u crkvu, da bi se po povratku prvi put posle posta, ukućani omrsili, a obavezno je i lomljenje pogače.

Održalo se verovanje da se na Božić nigde ne ide i da je porodica na okupu, a smatra se da je prva osoba koja za Božić dođe u kuću, polažajnik, uspešan mladi čovek koji treba da donese prosperitet domaćinstvu.

SPC i vernici, Božić slave tri dana. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti Stefan.

U hramovima se čita poslanica arhijera SPC i patrijarha Irineja, kojom su pravoslavni vernici pozvani na međusobno razumevanje, ljubav i praštanje.

„Čuvajmo se teških i neoprezno izgovorenih reči, imajući na umu da društveno okruženje u kome živimo stvaramo upravo rečima. Blage reči leče, gruba reč povređuje, a rane od reči često su grublje i od fizičkih rana“, poruka je patrijarha srpskog i episkopa SPC.

Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, gruzijska i jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo koptske crkve.

Julijanski kalendar, koji je uveo Julije Cezar 46. godine pre nove ere i koji se od Greogrijanskog razlikuje za 13 dana, i danas koriste neke nacionalne pravoslavne crkve.

Grčka, rumunska i bugarska pravoslavna crkva prešle su na novi kalendar, ali one nisu prihvatile Gregorijanski kalendar, već revidirani ili reformisani Julijanski kalendar, po predlogu jugoslovenskog naučnika Milutina Milankovića.

Milankovićev kalendar je nastao 1923. Njime je za većinu pravoslavnih crkava prekinuto 340 godina raskoraka između Julijanskog i Gregorijanskog kalendara koji je u međuvremenu postao međunarodni Kalendar.

Milankovićev kalendar važi za precizniji od gregorijanskog, pošto po njemu do 2800. godine ne bi došlo ni do kakvog razmimoilaženja sa starim kalendarom.

Po Gregorijanskom kalendaru, sadašnja razlika od 13 dana u odnosu na Julijanski 2100. godine povećaće se na 14 dana.

Razlika između dva kalendara je ta što Gregorijanski ima 97 prestupnih godina u svakih 400, a Julijanski 100.

Po Julijanskom kalendaru, prestupna je svaka četvrta godina, dok je Gregorijanskim kalendarom uvedeno takozvano sekularno pravilo da su godine deljive sa 100 (sekularne godine) obične, osim ako su deljive sa 400 kada su prestupne.

Tako su na primer 1700, 1800, 1900, 2100. godina prestupne po Julijanskom, a obične po Gregorijanskom kalendaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *