Mali:Bez smanjenja plata i penzija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će država za drugi paket mera za pomoć privredi i ublažavanje negativnih posledica krize izdvojiti još oko 66 milijardi dinara, a prva uplata biće do 10. avgusta i istakao da neće biti smanjena primanja i da su plate u javnom sektoru i penzije  stabilne.

On je gostujući na TV Prva rekao da će država za 60 odsto od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara.

– Dodatnih 66 milijardi dinara će država odvojiti u drugom paketu mera kako bi podržala privredu i to je sjajna vest za privrednike, od marta smo krenuli sa merama i jedna smo od retkih zemalja koja će imati šest meseci ekonomskih mera za podršku privrednicima – rekao je ministar.

On je podsetio da je dosadašnji paket podrške bio vredan 5,1 milijardu evra.

Kako je dodao, ponosan je što je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja može da se pohvali ovakvom podrškom privrednicima.

– U ovom trenutku ne znam zemlju koja je ovakvim sveobuhvatnim mera podržala privrednike – rekao je Mali.

Rekao je da su finansije stabilne, da ima novca i da je ispunjeno sve ono što je obećano.

Plate i penzije stabilne, nema smanjenja

Ministar finansija  izjavio da su plate u javnom sektoru i penzije stabilne i da ima dovoljno novca za njihovu isplatu te da građani ne treba da strahuju da će im usled krize zbog korona virusa biti smanjena primanja.

„Apsolutno su penzije i plate stabline, imamo novca za isplatu penzija i plata u javnom sektoru, nema potrebe da se građani plaše, nema smanjenja plata i penzija“, rekao je Mali za TV Prva i dodao da je to ujedno doprinos održavanju privredne aktivnosti.

Ističe da kada su stabilne plate i penzije onda se time daje doprinos i domaćoj tražnji, da se novac koristi za kupovinu i tako održava nivo potrebne privredne aktivnosti.

Cela Srbija je nastavila da se gradi

Kada je stopa rasta BDP-a u pitanju, kada je stabilnost sistema u pitanju, pokazalo se koliko je važna poruka države da ćemo nastaviti da investiramo u javne radove, izjavio je Siniša Mali.Podsetio je da se trenutno radi Moravski koridor, autoput Požega-Preljina, Kuzmin- Sremska Rača….

„Cela Srbija je nastavila da se gradi. Program “Srbija 2020-2025“, koji podrazumeva ulaganje 14 milijardi evra u infrastrukturu…, to je program od kojeg ne odustajemo i to je okosnica budućeg rasta i razvoja naše ekonomije“, kazao je Mali na TV Prva.

Upitan da li je dobijao prijave da su privatnici terali zaposlene da vrate minimalac koji je država uplaćivala tri meseca, Mali je kazao da jeste, i da je te prijave prosledio Inspektoratu za rad.Kako je ocenio, to je neprimereno ponašanje poslodavaca, jer je minimalac usmeren na radnike, a ne na poslodavce.

Odgovarajući na pitanje da li će se i kako pomoći hotelijerima i turističkim agencijama, koji su među najpogođenijima krizom izazvanom epidemijom virusa korona, Mali je kazao da se drugi paket mera odnosi i na njih.Dodao je da to što trenutno ljudi ne putuju u inostranstvo, ne znači da ne putuju po Srbiji.

„Ipak se neke stvari dešavaju, da li će biti dodatnih aktivnosti ne mogu da vam kažem u ovom trenutku“, kazao je ministar.

Za 2 Kovid bolnice 5,1mlrd.din, gradnja od iduće sedmice

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će izgradnja dve nove Kovid bolnic početi iduće nedelje, da je planirano da izgradnja bude završena u naredna tri, četiri meseca i da će za te namene biti izdvojeno 5, 1 milijardu dinara.

Odgovarajući na pitanja gledalaca u Jutarnjem programu TV Prva on je kazao da je cela kriza izazvana korona virisom bila iznenađenje za sve u svetu, ali da se zahvaljući angažovanju predsednika Vučića i njegovog tima uspelo u tome da se brzo i efikasno nabavi sva potrebna medicnska oprema.

Rekao je da ima dovoljno respiratora od kojih su neki neraspakovani, ali i ostale opreme, maski, zaštitnih odela…

Mali je ukazo i da je u pethodnom periodu stotine miliona evra uloženo u obnovu, rekonstrukcju i izgradnju novih kapaciteta zdravstvenih ustanova u Srbiji i da to pokazuje odgovornost ekonomske politike i same države.

Ministar je rekao da niko u svetu ne zna kako će izgledati naredni meseci i da je ključna stvar koja se očekuje dobijanje vakcine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *