Ko treba da odgovara za ukradenu lokomotivu?

Lopovi su 31. avgusta ukrali staru lokomotivu,muzejski eksponat.

Krađa je izazvala  nezadovoljstvo u javnosti i zahtev da neko odgovara. Evo šta kaže gradski menadžer Goran Vesić i koje će novo krivično delo predložiti da bude uvedeno.

Ko je odgovoran što su lopovi 31. avgusta uz Železničkog muzeja odneli lokomotivu koja datira iz 1864. godine i koja je bila više od muzejskog eksponata?

Sada se svi ograđuju od odgovornosti. Grad predlaže da se u zakonodavstvo uvede novo krivično delo – oštećenje kulturno-istorijskih spomenika i infrastrukture, kako bi se stalo na kraj “mafiji koja krade spomenike”.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić danas je izjavio da je odgovornost isključivo na “Železnicama Srbije”, koje su, mnaglasio je, bile dužne da obezbede imovinu i objekat u doskorašnjoj Glavnoj železničkoj stanici.

“Reč je o vrednim muzejskim eksponatima i ja ne znam zašto oni nisu dobro čuvani. ‘Železnice’ su jedine odgovorne, jer Železnički muzej pripada njima, a to su upravo njegovi eksponati i svako drugo prebacivanje odgovornosti na bilo koga drugog je samo skidanje odgovornosti sa onih koji su zapravo krivi što se ovo dogodilo”, rekao je Vesić za Studio B.

Dodao je da je u vezi sa ovim slučajem održan sastanak gradskih predstavnika sa preduzećima koji su na neki način involivirani.

“Grad Beograd nema nikakve veze sa tim događajem, ali smo bili tu zajedno sa preduzećima ‘Beograd na vodi’ i ‘Železnice’ i tada je dogovoreno da ‘Železnice’ obezbede prostor, što je i trebalo od početka da bude urađeno, a da će Muzej nauke i tehnike zajedno sa Železničkim muzejom napraviti projekat rekonstrukcije lokomotiva kako bi one bile vraćene u prvobitno stanje i
sačuva”e kao vredni muzejski eksponati”, rekao je Goran Vesić.

Istakao je da preduzeće “Beograd na vodi” nema nikakve veze sa imovinom Železničkog muzeja niti imaju ikakve veze sa tom parcelom.

Zamenik gradonačelnika naglasio je da se radi o skandaloznom događaju i upozorio da ovo nije prvi put da se nasilje događa nad kulturnim dobrima.

“Nestajale su i statua Milice Rakić, biste sa Kalemegdana, postoji organizovana mafija koja se bavi krađom spomenika, pretapa ih i prodaje. Mi smo nekoliko puta tražili i mislim da je vreme da se uvede novo krivično delo – oštećenje kulturno-istorijskih spomenika i infrastrukture. Mi ne želimo da se više dešava da neko ukrade bakarnu žicu i bude blago kažnjen jer je navodno male materijalne vrednosti, a zbog nje sto hiljada ljudi ostane bez struje više sati”, istakao je Goran Vesić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *