Japanski car Akihito predao tron

Danas je japanski car abdicirao što je prva adbikacija cara u Japanu u poslednjih 200 godina.Car Akihito predvodio je glavnu ceremoniju kojom je abdicirao sa Prestola hrizantema i tron predao starijem sinu Naruhitu.

Akihito, koji ima 85 godina, ostaje car do ponoći po lokalnom vremenu i od tada Japan ulazi u novu eru sa Naruhitom.

Car danas završava vladavinu dugu više od 30 godina koja je predstavljala simbol naroda i jedinstva nacije.

Naziv nove carske ere sa Naruhitom biće “Reiva”. Termin nove ere sastoji se od dva karaktera Rei i Va, u značenju “red” ili “naredba” odnosno “mir” ili “harmonija”.

Akihito je dobio dozvolu da se povuče nakon što je rekao da zbog starosti i narušenog zdravlja nije u stanju da obavlja svoje dužnosti.

Akihito je  izrazio želju da nova era njegovog sina, budućeg cara Naruhita, donese “mir i sreću” ljudima u Japanu i širom sveta.

Akihito je u poslednjem obraćanju narodu, predajući prestolonasledniku Naruhitu Presto hrizantema, izjavio da želi da nova era bude stabilna i plodna, i da se “moli svim srcem za mir i sreću za sve ljude u Japanu i širom sveta”, prenosi AP.

Na svečanosti u palati, Akihito je zahvalio svom narodu na podršci tokom njegove 30-godišnje vladavine.

On je dodao da je imao sreću što je mogao da ispuni svoje dužnosti sa punim poverenjem i verom u svoj narod.

Car Akihito će imati novu titulu posle abdikacije, impertaor emeritus, ali će u potpunosti biti oslobođen službenih dužnosti i više neće potpisivati dokumente, primati strane dostojanstvenike, prisustvovati vladinim dogadajima ili vršiti rituale u palati.

On čak neće prisustvovati ritualima sukcesije svog sina i uglavnom će se povući iz javnih nastupa.

Očekuje se da će Akihito uživati u penzionerskim danima, odlasku u muzeje i na koncerte, ili da će provoditi vreme u svojim istraživanjima u primorskoj vili.

Posle abdikacije, Akihito i Mićiko će se preseliti u privremenu rezidenciju pre nego što na kraju zamene mesta sa Naruhitom nakon renoviranja obe palate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *