Izvedena nova verzija prve srpske opere „Na uranku“

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu,izvedena je premijera nove verzije prve srpske opere „Na uranku“ Stanislava Biničkog, u režiji Ane Grigorović.

Premijera je izvedena sinoć, povodom 100 godina od osnivanja Opere kao samostalnog sektora Narodnog pozorišta i 150 godina od kada je, na taj dan, prvi put u tom pozorištu izvedena predstava – „Posmrtna slava Kneza Mihaila M. Obrenovića III“.

U operi „Na uranku“ učestvuju Evgenija Jeremić, Marko Živković, Vuk Zekić…hor, orkestar i Operski studio Narodnog pozorišta.

Radnja opere odigrava se u srpskom selu u vreme kada je Srbija bila pod Turcima. Ljubav Stanke i Radeta blagosilja Radetova majka Anđa.

Iz prikrajka ih posmatra Turčin Redžep koji, kada Rade odlazi sa majkom, izjavljuje Stanki ljubav.

Pošto ga Stanka odbija, ljutiti Redžep sprema osvetu. Uz pesmu nailaze momci i devojke i vesele se zbog predstojeće svadbe.

Medutim, Redžep na sav glas izjavljuje da se Radetu ne zna otac…

Dirigent je Stefan Zekić, scenografiju je radila Dunja Kostić, kostime Katarina Grčić Nikolić, za koreografiju je bio zadužen Miloš Kecman, dok je autor scenskog pokreta Suzana Lukić.

Opera „Na uranku“ prvi put je izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu 20. decembra 1903. godine, a sledeći put se na sceni našla tek povodom 25 godina umetničkog delanja Stanislava Biničkog, u okviru trodnevne proslave u februaru 1924.

Binički je razrešen dužnosti direktora Opere Narodnog pozorišta, 11. novembra 1924. i njegova opera „Na uranku“ nije izvođena pune 44 godine.

Do danas, na sceni nacionalnog teatra premijerno je izvedena još tri puta – 1968, 1999. i 2003. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *