“Isplativija štednja u dinarima”

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da analize pokazuju da je štednja u dinarima isplativija od devizne štednje i u dugom i u kratkom roku.

Ona je istakla da je štednja stanovništva nastavila da raste, uprkos niskim kamatama.

“U prilog dinarskoj štednji idu, ne samo više kamate, već i niska inflacija i relativna stabilnost kursa, kao i neoporezivanje prihoda na kamate”, rekla je Tabaković za današnje “Večernje novosti”.

On je ukazala i da se ulaganje u državne hartije od vrednosti smatra jednim od najsigurnijih oblika ulaganja.

“Osim što obezbeđujemo stabilnost cena i jačamo finansijsku stabilnost, sprovodimo i aktivnosti usmerene na razvoj domaćeg dinarskog finansijskog tržišta, uz promociju i podsticanje instrumenata zaštite od deviznog rizika”, kazala je guvernerka NBS.

Kako je istakla, sve to ima za cilj obezbeđivanje odgovarajućeg ambijenta za povećanje stepena dinarizacije kredita, što se i odrazilo kroz povećanje dinarskih u ukupnim kreditima u proteklom periodu.

“Aktivno i pažljivo pratimo kako banke postupaju u konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u evro i svakako ćemo sprovesti kontrole”, naglasila je ona.

Ako se utvrde nepravilnosti, kako je dodala, biće naloženo njihovo otklanjanje bez obzira na zaključen ugovor o konverziji.

“To znači da potpisivanjem ugovora o konverziji, banka nije zaštićena od mera koje NBS može da preduzme, a korisnici će i dalje imati prava koja su im garantovana posebnim zakonom”, kazala je Jorgovanka Tabaković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *