Fronteks i Mup kontrolišu granice Srbije

Nebojša Stefanović ministar unutrašnjih poslova i evropski komesar za migracije, unutrašnja pitanja i građanstvo Dimitris Avramopulos parafirali su sporazum između Srbije i EU.

Sporazum se odnosi na akcije koje sprovodi evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

Avramopulos je rekao da će to omogućiti da Fronteks u saradnji sa MUP-om Srbije sprovodi granične provere migranata i time se povećati bezbednost spoljnih granica EU.

Kaže da to ne podrazumeva da će evropska agencija za graničnu i obalsku stražu da preduzme nadležnost srpske policajce na granicama, već im pružiti pomoć i podršku u bezbednosti na granicima, a EU će na taj način zaštiti svoju spoljnu granicu.

Evropski komesar je podvukao da će nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu i dodao da bezvizni režim prema Srbiji ne sme biti ugrožen.

“Srbija je evropska zemlja sa sjajnim ljudima i istorijom i nadam se da će se uskoro i za Srbiju otvoriti vrata EU”, rekao je evropski komesar.

Sporazum koji su danas potpisali evropski komesar i ministar Stefanović biće uskoro poslat na ratifikaciju u srpski parlament, a Avramopulos kaže da će tim sporazumom biti omogućeno da Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu sprovodi granične kontrole na teritoriji Srbije u saradnji sa srpskom graničnom policijom.

Istakao je da taj sporazum nije samo od značaja za Srbiju, već je bitan za ukupno upravljanje granične bezbednosti na Zapadnom Balkanu i izrazio nadu da će EU i sa ostalim zemljama u regionu uspostaviti takav odnos saradnje kao što ima sa Srbijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *