Džejkobs: Rezultati poslednjih pet godina u Srbiji su impresivni

Na Kopaoniku je u toku biznis forum “srpski Davos”.Geri Džejkobs predsednik Svetske akademije umetnosti i nauke imao je zanimljivo obraćanje…

Džejkobs je pohvalio ekonomske rezultate naše zemlje ali i upozorio da je svetska ideja o jačanju ekonomskog rasta dobra za sve zemlje, Srbiju, region i ceo svet, ali je upitao ko će platiti cenu tog rasta s obzirom da se priroda uništava a preraspodela svetskog novca ne ide građanima i za nova radna mesta, nego malom broju ljudi.

On je rekao da je Srbija zemlja sa “specifičnom dušom” i da nikada nije video duh kakav postoji u našoj zemlji.

“Od velikog je značaja da nastavite ovim putem. Rezultati poslednjih pet godina u Srbiji su impresivni”, istakao je Džejkobs.

Džejkobs je na početku izlaganja rekao da je danas prvi put na Kopaoniku a da je pre 30 godina bio u Srbiji gde je razgovarao sa tadašnjim guvernerom Narodne banke Dragoslavom Avramovićem o monetarnim pitanjima.

Objasnio je da je Srbija danas prevazišla probleme koje je, kako je rekao, sama stvorila i izrazio nadu da će ljudi za pet ili deset godina uvideti ono o čemu je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pričala na Forumu, a to je koncept kreativne ekonomije.

Danas se svet suočava sa neviđenom krizom kapitala i brojnim izazovima a potrebno je prema oceni Džejkobsa promeniti način kako funkcioniše svet, odnosno uspostaviti novu filozofiju koja je humanija.

Kaže da se danas svet suočava sa time da predsednik Amerike Donald Tramp ruši koncept slobodnog tržišta, a da Brexit ugrožava koncept EU.

Ukazuje da je nekadašnja ideja da” ako je ekonomija slobodna i demokratija će biti sačuvana” danas doveden u pitanje.

“Svi samo jure ekonomski rast, a šta je smisao toga?“, upiatao je Džejkobs i poručio da svet više ne može da nastavi da živi sa dogmom o rastu nauštrb humanizma i opstanka čoveka u prirodi.

U svetu u čijem finansijskom opticaju se nalazi 150 triliona dolara, samo 15 do 20 procenata ide na nova radna mesta.

Kome ide profit, da li ljudima ili ne, upitao je Džejkobs učesnike Foruma uz ocenu da je ovakav svet zasnovan na uništavanju prirodnih resursa a zarad većeg profita, neostvariv.

“Treba nam kreativna diplomatija i novi načcin razmišljanja” i dodaje da sve što je danas čuo o planovim predsednice vlade i njenog tima pozdravlja, a posebno rast na razvoju digitalnog društva, ekologiji i unapređenju poljoprivrede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *