Dodeljena Vukova nagrada za 2018. godinu

U zdanju Predsedništva Republike Srbije kulturno-prosvetna zajednica Srbije uručila je 55. Vukovu nagradu za izuzetan doprinos razvoju kulture u našoj zemlji i svesrpskom kulturnom prostoru.

U ime Gradske uprave Grada Beograda, uručenju su prisustvovali podsekretar za kulturu Milan Lazović i viši savetnik u ovom sekretarijatu Andrija Bojanić, a mnogobrojne goste iz Vlade Srbije, kulture i javnog života pozdravili su generalni sekretar KPZ Srbije Živorad Ajdačić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Za laureate 2018. godine, Ajdačić je rekao da svojim delom nastavljaju Vukov put.

– Koliko Vukova nagrada predstavlja veliku čast za dobitnike, toliko i njeni dobitnici čine veliku čast kako Kulturno-prosvetnoj zajednici tako i kulturi, prosveti i nauci naše države – istakao je on.

Ministar Vukosavljević je ocenio da su umetnici dokazali smelost i posvećenost.

– Svojim radom suočili su se sa složenom realnošću i sukobljavajući se sa svakodnevicom, stvorili su put napred, u novu budućnost. Živimo u modernom dobu, u kojem postoji dihotomija „onlajn” i „oflajn” realnosti, što iziskuje hrabrost pojedinca da ostane dosledan sebi. Hrabrost i entuzijazam postoje uprkos svim pritiscima, dnevnim rutinama, paušalnim iskazima i brzim procenama i to u samopouzdanju da se bude svoj i integralni deo društva. Da bismo se izdigli iznad situacije, potrebni su nam kanali i podsticaji, koji će nas povezati sa stvarnim svetom i vrednostima koje negujemo u njemu. Upravo su kulturni i javni stvaraoci svetao primer takvih podsticaja, nezavisnog prostora između lične refleksije i javnog okruženja – rekao je Vukosavljević, izražavajući nadu da će i drugi slediti njihov primer.

Vukovu nagradu dobili su narodni umetnik Predrag Živković Tozovac, filmski umetnik Božidar Zečević, privrednik i mecena kulture Milutin Ignjatović, muzički umetnik prof. Smiljka Isaković, vajar i slikar mr Leposava Milošević Sibinović, vajar, slikar, grafički dizajner Mirko Mrkić Ostroški.

Nagrada je pripala i Narodnoj biblioteci „Resavska škola” iz Despotovca, dramskom piscu i reditelju Bratislavu Petkoviću, „Politikinom zabavniku” i profesoru Filološkog fakulteta dr Bošku Suvajdžiću.

Žiri za dodeljivanje Vukove nagrade radio je u sastavu: prof. Momčilo Antonović, akademski slikar, Milovan Vitezović, književnik, dr Žarko Dimić, istoričar, prof. dr Uroš Dojčinović, muzički umetnik, Bora Dugić, muzički umetnik, Selimir Radulović, književnik, prof. dr Darko Tanasković, filolog orijentalista, prof. dr Elizabeta Ristanović sa VMA, Živorad Ajdačić, reditelj, književnik, Radovan Trnavac Mića, slikar. Na predlog žirija za dodeljivanje Vukove nagrade, Izvršni odbor Kulturno-prosvetne zajednice Srbije doneo je jednoglasnu odluku o dobitnicima Izuzetne Vukove nagrade. To priznanje dobili su književnik Pero Zubac, Mitrovačka gimnazija (Sremska Mitrovica) i Poljoprivrdena škola sa Domom učenika „Sonja Marinković” (Požarevac).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *