Do kraja januara sporazum sa DFC vredan 1,1 mlrd dolara

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će do kraja januara biti potpisan Sporazum za finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji u vrednosti oko 1,1 milijardu dolara sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC).

Ističe da je imao sastanak sa direktorom DFC-ove kancelarije u Beogradu, Džonom Jovanovićem, sa kojim je potvrdio plan o potpisivanju sporazuma.

„Jedan deo sporazuma se odnosi na direktne kredite i pomoć koju će DFC davati malim i srednjim preduzećima u našoj zemlji, a drugi deo pomoći će ići preko komercijalnih banaka. Očekujem da će oni završiti te pregovore tokom prvog kvartala i da će u drugom kvartalu taj sporazum da zaživi, a novac iz DFC da krene ka našim preduzećima“, objasnio je Mali.

Potpisivanjem i realizacijom tog sporazuma, dodaje ministar, pokazuje se da DFC ima poverenje u našu zemlju, a pored toga to je, podseća, konkretan rezultat sporazuma u Vašingtonu.

„Takođe, to je još jedan veliki podstrek za dalji razvoj naše ekonomije, to je pristup novim fondovima i novom novcu koji mnogo znači za mala i srednja preduzeća“, rekao je Mali.

Ističe i da se garantna šema DFC-a, na neki način, naslanja na garantnu šemu od dve milijarde evra koju je tokom 2020. godine država plasirala privredi kao deo paketa pomoći.

„Mi smo tu plasirali već oko milijardu i po evra novca i produžili smo važenje te garantne šeme u parlamentu za još šest meseci i to su veoma povoljni krediti za koje garantuje država“, dodao je on.

Kaže da su time banke i ohrabrene da daju kredite po niskim kamatnim stopama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *