Danas sastanak Vučića i Angele Merkel

Danas u 16 sati predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Sa njom će, kako je sam najavio, razgovarati o tome kako da nam pomogne u vezi sa kvotama Evropske unije za čelik, kao o Kosovu i Metohiji i ekonomiji.

To će biti njihov 15. susret do sada, uključujući i vreme kada je bio premijer, a Vučić kaže da, i pred toga, oseća tremu.

“Zato što je reč o sobi koja je izuzetno odgovorna i ozbiljna, sa njom nema gluposti na koje su srpski političari navikli, pa su pokušavali da je šarmiraju i slično. Suviše je ona ozbiljna, morate dobro da se pripremite, da imate odgovore na sva pitanja, da dobro razumete šta Nemačka želi, da razumete šta Srbija želi i može da biste dobili najviše”, rekao je Vučić u Davosu gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu.

Kako je rekao, uprkos ličnim garancijama predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, Srbija nije srećna suštinom odluke EU o čeliku i zbog toga će nastaviti da moli Merkelovu da nam pomogne.

On je naveo da je premijerka Ana Brnabić u utorak imala sastanak sa predstavnicima kineskog Hbisa i da će oni nastaviti da rade.

“Nastavićemo da se borimo i moliću kancelarku da nam po tom pitanju pomogne”, rekao je Vučić.

“Naravno, tu je i Kosovo i Metohija i ekonomija”, rekao je Vučić i dodao da je Merkelovoj već zahvalan, jer pokazuje ozbiljnost i razume koliko politička situacija na Balkanu nije jednostavna.

Kako kaže, nikada sam ne traži sastanke sa njom, jer je ona i previše zauzeta, ali da ona pokazuje odgovornost što sama to traži i želi da vidi šta mi mislimo i da nam ukaže kakva je nemačka politika.
“Veoma važan sastanak”, rekao je on.

Naveo je da će se u Davosu sastati i sa komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom, sa predstavnicima kompanija koje već rade u Srbiji ili hoće da dođu, da je sreo i potpredsednika ruske vlade i mnoge druge, kao i da je važno što će tu biti i japanski premijer Šinzo Abe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *