Dačić otputovao u Brazil na inauguraciju

Ivica Dačić ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije otputovao je u Brazil gde je razgovarao je sa novoizabranim predsednikom Brazila Žairom Bolsonarom, predsednikom Bolivije, premijerom Izraela, Mađarske, Maroka…

Dačić je sa Bolsonarom, čijoj je inauguraciji u Braziliji prisustvovao, razgovarao o bilateralnim odnosima i njihovom daljem unapređenju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je na marginama inauguracije imao niz susreta sa zvaničnicima koji su prisustvovali ceremoniji, među kojima, s predsednikom Bolivije Evom Moralesom, premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, premijerom Maroka Sadedinom Otmanijem, predsednikom Ruske Dume Vječislavom Volodinom i državnim sekretarem SAD Majkom Pompeom.

Srpski ministar je imao susrete i s ministrima inostranih poslova Argentine, Angole, Perua, Surinama, Poljske.

Bolsonaro (63) je juče stupio na dužnost svečanim polaganjem zakletve u prisustvu brojnih stranih zvaničnika.

Novi brazilski predsednik pobedio je na izborima zahvaljujući podršci konzervativnih i krajnje desnih delova društva koju je pridobio, između ostalog, obećanjima da će iskoreniti korupciju i liberalizovati kontrolu naoružanja.

Predsednik je postao pobedom u drugom krugu izbora nad levičarem Fernandom Hadadom, čija je Radnička partija pobeđivala u prethodna četiri izborna ciklusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *