Da li će benzin u Srbiji biti sve skuplji?

Cene benzina na pumpama u Srbiji rastu u odnosu na početak godine.

Litar benzina je sredinom ovog meseca bio skuplji za 6.16 dinara a dizela za čak 8.36 dinara u odnosu na početak godine.

Prvi i osnovni razlog je sve skuplje “crno zlato” na svetskoj berzi. Nafta je u porastu neprekidno od sredine februara. “Brent” umalo da dostigne 80 dolara po barelu a ruski “ural”, koji “troši” naša rafinerija u Pančevu – 74$.

Dodatni podsticaj na cene je i rast vrednosti dolara u odnosu na svetske valute, a time i na dinar. Sa 99,4 dinara za dolar 10 januara, američka “svetska” valuta je opala za pet dinara u februaru, i tu se onda nadalje klackala do 97 dinara, da bi krajem aprila počela da stalno raste i stigla ovih dana da premaši kotu 100 dinara za jedan dolar.

Iako privatni naftaši ističu da bi država smanjenjem svojih zahvatanja u ceni goriva mogla da kontroliše cene goriva i zaustavi preveliki rast, do toga teško da će doći.

Većih problema zbog skupljeg goriva još nema, inflacija je i dalje ispod donje granice planirane (okvirni nivo je od 3% – plus/minus 1,5 procentnih poena, a u aprilu je međugodišnja inflacija bila 1,1%), a gunđanje građana pored “pištolja” na pumpama je ionako svakodnevna pojava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *