Biće problema sa lekovima ako se ne ukinu takse

Pre sedam dana prištinske vlasti nametnule su  taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar upozorava na preobleme oko snabdevanja lekovima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će svim pacijentima koji se jave u bolnice i domove zdravlja na Kosmetu biti ukazana pomoć i da će dobiti lekove.

“Biće tako i narednih dana, ali ako se nastave ove takse, biće ozbiljan problem, nećemo moći da funkcionišemo”, rekao je Lončar gostujući u Dnevniku RTS-a.

Poručuje da će država Srbija odraditi svoj deo posla i da će obezbediti da ne dođe do katastrofe.

Ministar je kritikovao međunarodne organizacije poput Lekara bez granica koji su brinuli da li ima dovoljno lekova za migrante koji su prolazili kroz Srbiju, a koji, kaže, nisu ništa rekli u vezi sa Srbima na Kosmetu.

“Niko nije kontaktirao ni nas ni ljude dole. Mnogo je glasna tišina sa njihove strane”, naveo je Lončar.

Ljiljana Delibašić, direktorka Apotekarske ustanove “Kosovska Mitrovica”, rekla je za RTS da je situacija u apotekama alarmantna.

“Rafovi su gotovo prazni. Nema osnovnih lekova za hronične i ostale bolesnike”, rekla je Delibašićeva ukazujući da taj problem postoji već nekoliko godina jer prištinske institucija izdaju posebne dozvole za dopremanje lekova iz centralne Srbije.

Istakla je da nedostaju analgetici, insulin, terapija za povišeni pritisak, citostatici.

“Naši građani moraju da idu u obližnje gradove, u Rašku gde mogu na recept da uzimaju lekove”,zaključila je Delibašićeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *