Amerika se suočava sa istorijskim hladnoćama

Narednih dana najmanje 55 miliona stanovnika SAD suočiće se u narednim danima  sa istorijskim hladnoćama i temperaturama koje će se spustiti i na minus 53 stepena, a naučnici ovako niske temperature obrazlažu meteorološkim fenomenom “polarnim vorteksom”.

Čikago će biti hladniji i od Antarktika, a ovako niske temperature događaju se jednom u 25 godina.
Zbog izuzetno niske temperature u Čikagu u školu danas neće ići 360.000 učenika.

“Njujork tajms” piše da “polarni vorteks” donosi opasno niske temperature zbog čega će škole i univerziteti biti zatvoreni.

Vanredna situacija proglašena je u Viskonsinu, Mičigenu, Ilinoisu, Alabami i Misisipiju, a vlasti u Ajovi su upozorile građane da tokom boravka na otvorenom ne udišu duboko i ne govore mnogo.

Američki meteorološki zavod objavio je da bi i samo 10 minuta boravka na ovakvoj hladnoći moglo da dovede do ozbiljnih promrzlina.

Naučnici objašnjavaju da su niske temperature posledica porasta temperature u stratosferi iznad Severnog pola na visinama između 20 i 30 kilometara.

Uzrok je kovitlac arktičkog vazduha koji se odvojio od polarnog vrtloga a koji inače kruži iznad Severnog pola.

Na hiljade škola je zatvoreno, najviše na području severozapada SAD. Osim škola zatvorene su i brojne vladine agencije.

Ovim povodom oglasio se i predsednik Donald Tramp koji je na Twitteru napisao da “na prelepom Srednjem zapadu”, ledene temperature dostižu minus 60 stepeni i da ljudi ne mogu da izdrže napolju ni par minuta.

“Šta se zaboga desilo sa tim globalnim zagrevanjem? Molim te vrati se brzo, trebaš nam!”, napisao je Tramp.

Najniža temperatura u Čikagu izmjerena je 20. januara 1985. godine kada je bila minus 27 stepeni. Na Badnji dan 1983. godine, temperatura se u tom gradu, zbog vetra, spustila na 57 stepeni ispod nule.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *