Agencija vraća novac ili vrednosni vaučeri

Pipremljena je  uredba kojom bi trebalo da se reši pitanje uplaćenih aranžmana izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić .

Ideja je da u narednih godinu i po dana, do 31.12.2021.godine, oni koji su uplatili aranžmane mogu da ih preko agencije iskoriste, odnosno da dobiju vrednosne vaučere.

Ukoliko ne žele da iskoriste vaučere, onda je agencija obavezna da im posle isteka tog roka vrati novac.

Ljajić je kazao da je, prema njegovim podacima, do kraja godine uplaćeno 480.000 aranžmana, a verovatno ih ima više od 500.000.

„Tražimo rešenje, ne izmišljamo toplu vodu, gledamo kako druge zemlje pokušavaju da reše problem. Pripremili smo uredbu koju smo poslali na mišljenje ministarstvima i institucijama, čekamo njihove odgovore“, rekao je Ljajić.

On je naveo da to sigurno nije najsrećnije rešenje, ali se čini da je jedino moguće kako bi se, pre svega, zaštitili oni koji su svoj novac uplatili agencijama.

Ljajić je kazao da je bilo i ideja da se aranžmani koji su uplaćeni u inostranstvu iskoriste i ovde, međutim, taj novac agencije su već uplatile stranim partnerima, pa je za nove aranžmane u Srbiji takođe potreban „svež novac“ koji agencije nemaju.

„Zato smo smo izašli sa idejom od 2 milijarde novih sredstava za korišćenje novih 400.000 vaučera za letovanje u zemlji. Ova uredba ne sprečava agencije, odnosno one mogu da umesto aranžmana u inostranstvu ponude i aranžman u zemlji, ali nisam siguran da će to u velikoj meri da se dogodi“, rekao je Ljajić.

Isto rešenje, kaže Ljajić, važi i za plaćene đačke ekskurzije.

„S tim što je tu lakša situacija, jer se 80 odsto ekskurzija odnosi na putovanja u zemlji, svega 20 odsto se odnosi na putovanja u inostranstvo. Naredne nedelje bi trebalo da bude sastanak u Ministarstvu prosvete sa predstavnicima agencija i organizatorima putovanja, verujem da može da se pronađe rešenje“, rekao je Ljajić.

Kako je dodao da od situacije u vezi sa korona virusom videti kada će se ekskurzije realizovati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *