Počasni gost Puđijang inovacionog foruma je Srbija

Na Puđijang Inovacionom forumu koji se održava u Šangaju,u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije NR Kine i Vlade grada Šangaja,učestvovala je putem video-linka predsednica Vlade Ana Brnabić.

Puđijang Inovacioni forum predstavlja jedan od najznačajnijih skupova globalnih dostignuća u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, a na ceremoniji svečanog otvaranja, video porukama su se obratili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i premijer Kine Li Kećiang.

Učešće naše zemlje na ovom forumu predstavlja jedinstvenu priliku da partnerima iz Kine, kao i celog sveta, predstavimo Srbiju kao jednu od najperspektivnijih investicionih destinacija u ovom delu Evrope, gde pored izvanrednih uslova za razvoj industrije, postoji veliki potencijal za poslovnu saradnju u oblastima inovacija, istraživanja i slično.

Premijerka je u svom izlaganju posebno istakla odnos Srbije i NR Kine u naučno-tehnološkim inovacijama koji oslikava jednakost i uzajamnu korist, sa naglaskom da je Kina naš sveobuhvatni strateški partner i da naša zemlja želi posebno da razvije još širu saradnju u oblastima o kojima se govori na forumu, kako bi iskoristila buduće šanse digitalizacije, unapredila povezanost i usavršila svoju digitalnu transformaciju.

„Naučno-tehnološka i inovaciona razmena između Srbije i Kine pokazuje kako zemlje različite veličine i ekonomske snage mogu savršeno sarađivati na uzajamno koristan način, istovremeno podržavajući globalnu digitalnu integraciju i podstičući prekograničnu saradnju. Naša saradnja se ovde ne završava. Postoje mnoga nova i neistražena područja za dalje unapređenje naših naučnih i tehnoloških veza i sigurna sam da Puđijang Inovacioni forum stvoriti brojne takve mogućnosti, kao i podstaći brojne poslovne i ljudske kontakte“, rekla je premijerka.

Kina u svojoj razvojnoj strategiji veliku pažnju usmerava na inovacije, nauku i tehnološki razvoj, uz velika ulaganja u proizvode i usluge visoke tehnologije, poput veštačke inteligencije, informacionih tehnologija, biotehnologije, robotike, interneta stvari, zelenu energiju i vozila, kao i mnoge druge.

Premijer Kine Li Kećiang u svom je obraćanju istakao da su naučne i tehnološke inovacije neiscrpna pokretačka snaga za dalji razvoj i napredak društva. Takođe, dodao je da kineska vlada posvećuje ogroman značaj ovim inovacijama, kao i da da su razvojne strategije vlade vođene inovacijama, sa velikim akcentom na promovisanju masovnog preduzetništva, inovacija, održivog ekonomskog razvoja zarad kontinuiranog poboljšanja života građana.

„NR Kina je postigla veliki napredak u razvoju nauke i tehnologije. Uvek smo održavali otvoren stav i posvećenost promovisanju međunarodne naučne i tehnološke saradnje radi postizanja uzajamne koristi i dobitnih rezultata u naučnim i tehnološkim inovacijama“, izjavio je kineski premijer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *